Klompenmaken 1914

Pssssst de klompenmakers zijn terug ! 4 maart in de Keijenborg!

23 Feb 2017

Aan de inwoners van Hengelo en Keijenborg.

Van het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg

Betreft: Uitnodiging voor 4 maart 2017.

Het Toeristisch Platform Hengelo & Keijenborg is in 2016 gestart met het project:  

                          Psssst De klompenmakers zijn terug –

Terug in het Achterhoekse Gooi tussen Hengelo en Keijenborg. Hier waren heel veel klompenmakers, het was de eerste industriële nijverheid van onze regio die tot ver over de grenzen bekend was. 
Daar is nu niet veel meer dan een herinnering van over.
Die herinnering willen we oproepen en koesteren.
Daarvoor gaan we als TPHK de komende jaren verschillende activiteiten ondernemen
onder de titel  - Pssst de klompenmakers zijn terug -.

U bent van harte uitgenodigd bij de eerste activiteit - het kappen van 2 populieren aan de Zaarbelinkdijk -
                        op 4 maart as vanaf 15:00 uur.

ps. Introductie en verkrijgbaar: 
                        Keijenborgs klompennat (likeurtje) van het Hengelse Gooi en klompenbrood van Bakker Sloot!

 Met vriendelijke groet,

 Jan Jansen, voorzitter Toeristische Platform Hengelo & Keijenborg
-------------------------------------- blad 2

Keijenborg, februari ’17
Psssssst De klompenmakers zijn terug in Keijenborg .

De klompenmakers komen terug in de Keijenborg en op het Hengelse Gooi. Terug van weggeweest nadat de laatste klompenmaker zo’n 10 jaar terug zijn deuren sloot. 
Zaterdagmiddag 4 maart 2017 laten ze weten terug te zijn door 2 grote populieren – 35 meter hoog 45 jaar oud - te vellen aan de Zaarbelinkdijk ter hoogte van de Broenenbergweg tussen Hengelo en Keijenborg. Bezoekers kunnen parkeren op het kermisterrein in Keijenborg.

De klompenmakers uit Hengelo en Keijenborg waren bekend tot ver over de grens. Hier groeiden wilgen en populieren in overvloed. Transport van bomen was duur, dus werden hier de klompen gemaakt. Vervoer van de klompen gebeurde in het begin met de hondenkar later nam de melkboer deze mee richting de IJssel, vanwaar ze over water hun weg vervolgden. In de hoogtijdagen waren hier zo’n 200 klompenmakers in deze bedrijfstak werkzaam.

In de winter en het vroege voorjaar waren de beume houwers en beume sleppers hier dagelijks aan het werk te zien. Die beleving willen we 4 maart om 15:00 uur terughalen. Bij de aanplant wist men – over 30 jaar gaan we hier klompen van maken – De klompenmakers zijn gestopt en de bomen zijn blijven staan. Nu 45 jaar na de aanplant is het grote moment. Met de bijl en de trekzaag is onverantwoord, deze bomen zijn aan de onderstam veel te breed.

Willem Berendsen zaagt de peppels met een kettingzaagblad van een meter lang.

Als eerste zaagt hij een hach uit de boom aan de kant waar de boom naar toe moet vallen. Met een lier wordt de boom onder spanning gezet. Dan zaagt Willem de boom in tot ca 10 cm van de hach. Die 10 centimeter is het scharnier voor de vallende boom.

Dan gaat de boom vallen. Dit gaat met donders geweld - takken kraken en het top hout wordt vermorzeld. Dit tophout gebruikte men als de poten voor de nieuwe aanplant. Daarvoor kroop men in de boom met een bijltje en hakte deze jonge top uit de boom en lieten ze met de punt naar beneden vallen om ze niet te beschadigen.

Nadat de zijtakken zijn afgezaagd wordt  een deel van de boom op de stelwagen geladen en naar de plaatselijke kroeg – Coens Tapperij - gereden om daar een borrel te drinken op de goede afloop.

Kom zaterdagmiddag naar de Zaarbelinkdijk, de klompenmakers hebben Keijenborgs Klompennat en klompenbrood van Sloot bij zich en geven vouchers uit voor klompen van  Keijenborgse peppels uit het achterhoekse Gooi die om 15:00 uur gaan vallen.

Kijk op veilige afstand naar de vallende peppels en toost met Klompennat op de klompenmakers uit Keijenborg en het Hengelse Gooi.